
INANNA
Operan Inanna är ett elektroakustiskt operaäventyr om den sumeriska gudinnan Inannas nedstigning i underjorden. En scenisk och musikalisk väv av elektroniska klanger, sång och video.
>> Läs en recension i GP här <<
***
SPELPLAN & BILJETTER
Cinnober Teater, Göteborg:
23 september 19.00 Premiär!
24 September 17.00
25 September 16.00
Biljetter till föreställningarna på Cinnober Teater:
220 fullpris /110 rabatterat pris. Betala det du kan.
Swish 123 349 0505 (mottagare Ljudkonstgalleriet)
Skriv föreställningsdatum, mailadress samt ditt för- och efternamn i meddelanderutan när du betalar. Begränsat antal platser. Endast förbokning, via Swish, enligt ovan.
—-
Bohusläns Museum, Uddevalla:
13 Oktober 18.00
Denna föreställning bokas via Bohusläns Museum
Frågor till info@ljudkonstgalleriet.se
***
BAKGRUND
Myten om den sumeriska gudinnan nedtecknades i kilskrift som tempelhymn ca 2250 f Kr av den första kvinnliga författaren, Enheduanna. Texten är en komplex och innehållsrik skapelsemyt med referenser till flertalet historiska kulturer och religioner.
Inanna, himmelens och jordens härskarinna, är gudinnan som representerar planeten Venus rörelse över himlavalvet. Det berättas hur hennes närvaro påverkar årstiderna och klimatet i världen. Hon är väldig, med en förödande kraft. Hon är krigets, magins och kärlekens gudinna och är skyddshelgon för kvinnor och för den transformerande sexualiteten. Kärt barn har många namn, och den sumeriska gudinnan Inanna vandrar vidare och inspirerar flertalet kulturer, i Mesopotamien som Ishtar, i Grekland som Afrodite och i Rom som Venus. Nedstigningen är en ritual som handlar om transformation, och som återfinns i världens olika kulturer, där du påbörjar på en inre resa och kommer ut som en annan person.
Vår opera fokuserar på den del i berättelsen då Inanna väljer att stiga ned i underjordens rike och förenas med sin mörka syster Ereshkigal. Hon färdas nedåt genom sju portaler. Vid varje port måste Inanna ta av sig ett plagg eller smycke för att transformeras till en del av underjorden. Hennes plagg representerar hennes himmelska Me, de gudomliga krafter och kunskaper hon besitter, vilka hon måste lämna ifrån sig för att kunna transformeras och ta emot underjordens Me. När hon lämnat ifrån sig all sin makt måste även hennes kropp, hennes Ego, dö, som ett sista steg i nedstigningen. Efter tre dagar återuppstår Inanna och stiger upp igen, nu som en transformerad version. Planeten Venus syns återigen på himlavalvet och världens balans återställs när hon är tillbaka.
Musik och mytologi utgjutes från samma osedda punkt i människans väsen. Det är en vild plats där civilisationernas tideräkningar vittrar bort och en naken mänsklighet framträder. Att stifta konstnärlig bekantskap med uråldriga myter är ett intressant sätt att gå bortom gott och ont för att frammana det mänskliga urtillståndet som trots all modern kosmetika fortfarande är den form i vilken alla människor stöps.
***
MEDVERKANDE
Vårt operakompani undersöker operakonstens uttrycksmöjligheter utifrån våra skilda erfarenheter och konstområden. Tillsammans har vi skapat och regisserat vår performance, där vi med text, musik, video och scenografi utforskar myten om Inanna.
Komponisterna Michael Idehall och Anna Eriksson har individuella och kontrasterande uttryckssätt som utmanar och kompletterar och ger historien ett spännande narrativ. Noterad musik samsas med elektronik, video och scenbild.
Åsa Nordgren, Sopran & Producent
Anna Eriksson, Komposition
Michael Idehall, Komposition, Video & Musikproduktion
Ann Petersson Malmstedt, Scenbild, Kostym & Video
Anna Forsell, Textarbete & Berättarröst
En produktion av Ljudkonstgalleriet, i samarbete med Teater Cinnober och Bohusläns Museum. Silversmeden Anna Martinsson tillverkar vissa av Inannas smycken.
Produktionen genomförs med stöd av Statens Kulturråd, Musikverket och Västra Götalandsregionens Kulturnämnd.
***